Slovenci imamo radi Slovenijo. Slovenija je naš dom in doma je najlepše.

Zakaj so potem na slovenski državni praznik v Sloveniji slovenske zastave tako redke, še posebej na zasebnih stanovanjskih hišah? Smo le vase zaprti zapečkarski narod, ki mu je nerodno biti ponosen? Mogoče.

Mogoče razlog tiči v tem, da se Slovenci brez pravega občutka pripadnosti postavimo za trobojnico, ki bi jo zlahka prišteli med rusko kolonijo. Ali jo z lahkoto zamenjali za katero drugo slovansko državo.

Slovenci obstajamo že dolgo, a vseeno je Slovenija mlada država. Zakaj ne bi tega izžarevala? Zakaj se obdajamo z barvami, ki so nekdaj združevale drugo državo in drug prostor? Zakaj se uklanjamo nekaterim starim pravilom in zakonitostim, med drugim heraldičnim, ki izhajajo iz drugega časa? Ali bela, modra in rdeča barva na slovenski zastavi res izhajajo iz kranjskega grba? Mnenja strokovnjakov so si različna in nekateri se opirajo na tezo, da so barve panslavističnega izvora in so v tesni zvezi z rusko trobojnico – več o tem na tej povezavi (hervardi.com).

Kaj storiti? Moja prva misel seže globoko v Slovenstvo in istočasno zre v prihodnost. Rešitev se ponuja kot na dlani in ni nič novega – Triglav, rdeča nit slovenstva. Kako se je že izrazil avtor slovenskega grba Marko Pogačnik? – “Triglav je slovenski simbol modernih časov.”

Simbol Triglava Slovenci jemljemo za svojo domoljubno identiteto. Zapakirano na izčiščen, drzen in moderen način, sem prepričan, bi Slovenci vzeli za svojo tudi grafično podobo na zastavi, grbu, osebni izkaznici, obrazcu za otroški dodatek …

Izhodišče za grafično rešitev, ki bi lahko bila primerna, smo nekaj let nazaj videli kot natečajno rešitev za novo celostno grafično podobo državne uprave, ki sloni na izčiščeni podobi Triglava. Avtorji rešitve so slovenski oblikovalci studia Gigodesign.

mroz-graficna-podoba-slovenije-03
Podoba: Gigodesign

V podobni smeri razmišljajo tudi pri Olimpijskemu komiteju Slovenije. Z izborom zeleno-modro-bele barvne kombinacije ter z uporabo grafičnega simbola Triglava, slovenski športniki pridobivajo na prepoznavnosti in občutek je, da se s simboli poistovetijo tudi Slovenci. Po mojem mnenju za Slovenijo zelo posrečena kombinacija – sveža, moderna in drzna. Tako za reprezentančno podobo slovenskih športnikov, kot tudi podlaga za oblikovanje novih slovenskih državnih simbolov.

mroz-graficna-podoba-slovenije-02
Podoba: ???

Torej, zakaj na slovenski državni praznik v Sloveniji ne mrgoli slovenskih zastav? Zakaj ne visi nad mojim vhodom? Ne vem, mogoče le nimamo navade obešanja zastave. Vem pa, da bi slovenska zastava v obliki, ki bi ustrezno združevala grafične podobe v članku, s ponosom visela nad mojim vhodom.

Zoran Kovačević, arhitekt in grafični oblikovalec

Advertisements