Slovenci imamo radi Slovenijo. Slovenija je naš dom in doma je najlepše. A dejstvo je, da so slovenske zastave na zasebnih stanovanjskih hišah redke. Zakaj? Smo le vase zaprti zapečkarski narod, ki mu je nerodno biti ponosen? Je razlog v tem, da se Slovenci težko postavimo za trobojnico, ki bi jo zlahka prišteli med rusko kolonijo? Ali jo z lahkoto zamenjali za katero drugo slovansko državo?

Slovenci obstajamo že dolgo, a vseeno je Slovenija mlada država. Zakaj ne bi tega izžarevala? Zakaj se obdajamo z barvami, ki so nekdaj združevale drugo državo in drug prostor? Zakaj se uklanjamo nekaterim starim pravilom in zakonitostim, med drugim heraldičnim, ki izhajajo iz drugega časa?

Kaj storiti? Moja prva misel seže globoko v Slovenstvo in istočasno zre v prihodnost. Rešitev se ponuja kot na dlani in ni nič novega – Triglav, rdeča nit slovenstva. Kako se je že izrazil avtor slovenskega grba Marko Pogačnik? – “Triglav je slovenski simbol modernih časov.” Simbol Triglava Slovenci jemljemo za svojo domoljubno identiteto. Zapakirano na izčiščen, drzen in moderen način, sem prepričan, bi Slovenci vzeli za svojo tudi grafično podobo na zastavi, grbu, osebni izkaznici, obrazcu za otroški dodatek …

Izhodišče za grafično rešitev, ki bi lahko bila primerna, smo nekaj let nazaj videli kot natečajno rešitev za novo celostno grafično podobo državne uprave, ki sloni na izčiščeni podobi Triglava. Avtorji rešitve so slovenski oblikovalci studia Gigodesign.

mroz-graficna-podoba-slovenije-03
Podoba: Gigodesign

V podobni smeri razmišljajo tudi pri Olimpijskemu komiteju Slovenije. Z izborom zeleno-modro-bele barvne kombinacije ter z uporabo grafičnega simbola Triglava, slovenski športniki pridobivajo na prepoznavnosti in občutek je, da se z novo podobo, ki je sveža, moderna in drzna, poistovetijo tudi Slovenci. Jaz vsekakor se.

mroz-graficna-podoba-slovenije-02
Podoba: neznan vir

Zakaj na slovenski državni praznik v Sloveniji ne mrgoli slovenskih zastav? Zakaj ne visi nad mojim vhodom? Ne vem, mogoče le nimamo navade obešanja zastave. Vem pa, da bi slovenska zastava v obliki, ki bi ustrezno združevala grafične podobe v članku, s ponosom visela nad mojim vhodom.

Zoran Kovačević, arhitekt in grafični oblikovalec

Posted in Uncategorized