Dolga leta je Hotel Park v svoji značilni živo rdeči podobi kraljeval obali Blejskega jezera, v svojem času bojda kot eden izmed največjih hotelov v rajnki Jugoslaviji. Z nesistematičnimi posegi na objektu je skozi leta izgubljal na prvotnem videzu, hkrati s potrebo po energetsko učinkovitejšemu delovanju in vplivu zoba časa je postala potreba po prenovi objekta precej izrazita.

Glavna ukrepa energetske sanacije sta bila vgradnja novega toplotnega ovoja objekta in vgradnja novega stavbnega pohištva, opremljenega s senčili. Zunanje stene smo oblekli v nov toplotni ovoj kamene volne, debeline 15cm, strehi objekta smo dodali 25cm nove toplotne obloge. Posebna pozornost je bila namenjena preprečevanju učinka toplotnih mostov, do katerega je prihajalo predvsem na konzolnih elementih balkonske konstrukcije hotelskih sob. Z obojestransko toplotno izolacijo konstrukcije balkonov ter vmesnih predelnih sten smo občutno izboljšali energetsko učinkovitost balkonske fasade.

mroz-hotel-park-07
Vzhodna fasada objekta z vhodom I Foto: Jošt Gantar
mroz-hotel-park-04
Vzhodna fasada objekta I Foto: Jošt Gantar

Ureditev vizualne podobe zunanjosti objekta je potekala na dveh nivojih – 1) celostna ureditev zunanje fasade, ki je z nesistematičnimi gradbenimi posegi skozi leta degradirala in 2) uskladitev s prostorsko celoto središča dela Bleda, ki je območje registrirane kulturne dediščine – ambient Bleda.

Pri prenovi objekta smo obdržali značilno rebrasto pločevinasto fasado, a smo jo barvno prilagodili novi barvni zasnovi. Ravno tako smo barvno prilagodili ostale fasadne elemente, izpostavimo lahko v belo obarvane lože, ki smo jih na ta način osvetlili in izpostavili ponavljajoči raster fasadnih lož. Na čelnih fasadah smo odstranili dotrajane betonske ornamentne plošče in jih nadomestili z novimi lahkimi lamelami v enakem rastru. Potrpežljivo moramo počakati le še na zelenje, ki bo pognalo iz cvetličnih korit, ki bo hotel ponovno obleklo v zeleno.

mroz-hotel-park-05
Panoramski pogled na območje hotela Park z Blejskim gradom v ozadju I Foto: Jošt Gantar

Posebnost nove zasnove fasade je dinamična barvna osvetlitev balkonov, ki poskrbi ne le za osvežitev nočne fasade objekta, temveč celotne jezerske promenade Bleda. Za tehnično podporo zasnove ter delovanja osvetlitve so poskrbeli strokovnjaki pri Philipsu.

mroz-hotel-park-08
Nočni pogled na hotel Park z novo osvetlitvijo I Foto: Mrož arhitektura, oblikovanje d.o.o.
mroz-hotel-park-06
Nočni pogled preko Blejskega jezera I Foto: Jošt Gantar
hotel-park-pletna
Arhivska fotografija hotela Park I foto: neznan

Objekt je bil zgrajen v začetku 70-ih let pod taktirko arhitekta Fedje Koširja za katerega je avtor prejel prešernovo nagrado, a je skozi leta doživel več nesistematičnih gradbenih posegov z degradacijskim učinkom.

hotel-park-bled-02
Hotel Park pred prenovo, leto 2014 I Foto: Mrož d.o.o.

Naročnik: Sava Turizem
Oprema osvetlitve: Philips
Naslovna fotografija: Jošt Gantar